Tai sitten en. Ruokabloggaajat ymmärtääkseni ovat taitavia ja innokkaita kokkaajia. Minä en ole kumpaakaan. Syödä kyllä tykkään, mutta mieluiten jonkun muun valmistamaa ruokaa. Onneksi on P, hän on sekä taitava että innokas kokki, ja vastaakin meidän perheen ruokahuollosta lähes täysin. Leipomisesta hän ei kyllä kovinkaan innostunut ole, joten se vähä mitä meillä leivotaan, tehdään joko yhdessä tai sitten minä pyöritän sen pari pellillistä sämpylöitä.
Viime syksynä tehtiin pari kertaa pataleipää. P teki taikinan valmiiksi illalla ennen nukkumaanmenoa ja minä leivoin sen sitten leiväksi seuraavana päivänä töistä tultuani. Tämän leivän erikoisuus on juuri tuo pitkä kohotusaika. Kotilieden reseptin mukaan juuri se on leivän todella herkullisen maun salaisuus. Tämä leipä on muuten tosi helppo tehdä. Niin helppo, että onnistuisin itsekin ;) Taikinaa ei nimittäin tarvitse vaivata missään vaiheessa.
Internetin ihmeellisestä maailmasta me yleensä uusia ruokaideoita etsitään, ja sieltä on tämäkin resepti peräisin. Laitan tähän nyt tuon Kotilieden reseptin, mutta googlettamalla löytää paljon lisää!
Rouheinen pataleipä
AINEKSET:
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
1,5 - 2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl vettä
VALMISTUS:
* Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja
sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä
taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä pidempi
kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
* Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä
leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota
vielä puoli tuntia.
* Pane kannellinen, 2-3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä
termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä puolisen
tuntia, ota kuuma pata uunista ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee
pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin
saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi
tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä
vartin verran.
* Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. Älä peitä
leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.
Resepti: Kotiliesi
Herkullisen ja helpon oloinen leipä! Olenkin monesti miettinyt, josko kokeilisi. :)
VastaaPoistaKiitos Irina! Kannattaa kokeilla! Jos mä onnistun tässä, niin sulla tuskin olisi mitään ongelmia :D
PoistaPataleipää ollaan täälläkin tehty...vähän eri ohjellaa vaan..ja hyvää on!
VastaaPoistaKivakiva. Mun tartteekin koklata jotain toista ohjetta seuraavaksi!
PoistaHyvältä näyttää!
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua!
Kiitos paljon Sari :)
Poista