torstai 17. maaliskuuta 2016

Pataleipä


Nyt mä keksin! Mä rupeenkin ruokabloggaajaksi!

Tai sitten en. Ruokabloggaajat ymmärtääkseni ovat taitavia ja innokkaita kokkaajia. Minä en ole kumpaakaan. Syödä kyllä tykkään, mutta mieluiten jonkun muun valmistamaa ruokaa. Onneksi on P, hän on sekä taitava että innokas kokki, ja vastaakin meidän perheen ruokahuollosta lähes täysin. Leipomisesta hän ei kyllä kovinkaan innostunut ole, joten se vähä mitä meillä leivotaan, tehdään joko yhdessä tai sitten minä pyöritän sen pari pellillistä sämpylöitä.

Viime syksynä tehtiin pari kertaa pataleipää. P teki taikinan valmiiksi illalla ennen nukkumaanmenoa ja minä leivoin sen sitten leiväksi seuraavana päivänä töistä tultuani. Tämän leivän erikoisuus on juuri tuo pitkä kohotusaika. Kotilieden reseptin mukaan juuri se on leivän todella herkullisen maun salaisuus. Tämä leipä on muuten tosi helppo tehdä. Niin helppo, että onnistuisin itsekin ;) Taikinaa ei nimittäin tarvitse vaivata missään vaiheessa.

Internetin ihmeellisestä maailmasta me yleensä uusia ruokaideoita etsitään, ja sieltä on tämäkin resepti peräisin. Laitan tähän nyt tuon Kotilieden reseptin, mutta googlettamalla löytää paljon lisää!




Rouheinen pataleipä
AINEKSET:



4 dl vehnäjauhoja

3 dl sämpyläjauhoja

1,5 - 2 tl suolaa

0,5 tl kuivahiivaa

3,5 dl vettä





VALMISTUS:


* Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
* Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia. 
* Pane kannellinen, 2-3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä vartin verran.
* Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.
  

Resepti: Kotiliesi

Voin suositella tätä leipää todella lämpimästi! On hyvää ja erinomaisen helppo valmistaa. Ja ei muuten huolta, jollei taloudesta satu löytymään kannellista pataa. Uuninkestävä, kannellinen teräskattila ajaa tässä saman asian. Tärkeintä on, että astia, oli se sitten pata tai kattila, johtaa hyvin lämpöä ja kuumenee uunissa tulikuumaksi. Me käytimme vanhaa kattilaa padan asemesta ja hyvä tuli :) 





6 kommenttia:

  1. Herkullisen ja helpon oloinen leipä! Olenkin monesti miettinyt, josko kokeilisi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irina! Kannattaa kokeilla! Jos mä onnistun tässä, niin sulla tuskin olisi mitään ongelmia :D

      Poista
  2. Pataleipää ollaan täälläkin tehty...vähän eri ohjellaa vaan..ja hyvää on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivakiva. Mun tartteekin koklata jotain toista ohjetta seuraavaksi!

      Poista
  3. Hyvältä näyttää!
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista

Jätä viestiä käynnistäsi! Huomaa, että yli 6 päivää vanhoihin teksteihin on päällä kommenttien valvonta, jotta huomaan ne varmasti :)