keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Kuka tykkää tiskaamisesta?

En minä ainakaan! Ei tiskaaminen minusta inhottavaa ole, eikä se ole edes vastenmielisin kotitöistä. Se on vain todella ÄRSYTTÄVÄÄ puuhaa.

Ikkunoiden pesu on inhottavaa ja vastenmielistä, mutta sitä ei sentään tartte olla joka päivä eikä edes joka kuukausi tekemässä. Tiskaamisesta tekee niin ärsyttävää juuri se, ettei siitä tule loppua. Kun olet yhden tiskivuoren saanut selvitettyä, huomaat seuraavan jo alkavan kasaantua tiskipöydälle. Loppumaton likaisten astioiden armeija vaan vaeltaa läpi tiskialtaan tai tiskikoneen, päivästä toiseen. Neverending story... Plääh, sanon minä.

Onneksi on sentään keksitty tiskikone. Sen ansiosta meidänkin huushollissa vielä jotenkin saadaan tiskivuoret selätettyä, ennen kuin ne kasvavat Mount Everestin mittoihin. Astianpesukone on ehdottomasti yksi ihmiskunnan Suurista Keksinnöistä, heti tulen teon ja pyörän jälkeen! Meille ensimmäinen tiskari kotiutui vuonna 2007 ja ilman en enää haluaisi pitkiä aikoja olla. Se ensimmäinen tiskarimme oli vanha, jotain 90-luvun mallistoa, Huutonetistä 50 eurolla ostettu. Meitä se palveli moitteetta parisen vuotta, kunnes sanoi työsopimuksensa irti ja pääsi ansaitulle eläkkeelle. Sitten olimme melkein kaksi kuukautta ilman tiskaria... Ja huomasimme, että tiskari on perhesovun edellytys. Ei hitsit, siinä oli parisuhteen välikysymys käsillä vähän päästä kun tiskivuoroista tapeltiin ;D

Tiskikoneesta huolimatta käsitiskiäkin kertyy aina. Itse pesen paistinpannut aina käsin ja kattilatkin silloin, jos ne eivät mahdu mukaan koneelliseen tiskiä. Kahvinkeittimen pannun kahva ei oikein tykkää tiskarista. Sen olen karvaasti huomannut, kun käyttöohjeen selväsanaisista kielloista huolimatta pesin kannua koneessa. Nykyisin siis yritän pestä sitäkin käsin. Ja tämä tarkoittaa siis sitä, että tiskiaineesta ja -harjasta tiskipöydällä ei vaan pääse eroon. Siinä ne ovat kuitenkin, kun käytännössä päivittäin niitä kuitenkin käyttää.


Onneksi sentään nykyisin saa tiskiainettakin näteissä pulloissa, ainakin paremmin varustetuista tavarataloista ja joistain päivittäistavarakaupoistakin. Onneksi enää ei tartte roikottaa sitä susirumaa tiskiaineputelia tiskipöydällä, vaan vaihtoehtojakin löytyy, tosin aika niukanlaisesti vielä. Aikalailla jopa tiskaamisen ärsyttävyyttä pienentää se, että välineistö siihen on paitsi toimivaa, myöskin esteettisesti silmiä hivelevää!


Meillä on tällä hetkellä käytössä Methodin kurkku-tiskiaine. Muiltakin valmistajilta toki nättejä pulloja läytyy, esim. Maison Bellen käsitiskiaine on kauniissa pullossa. Tässä kuvassa tiskiaineen vieressä on keittiösaippuaa Ikeasta ostetussa pumppiksessa. Molemmat seisoo HeiRolin kauniin ja käytännöllisen tarjoiluvadin päällä. Tämä idea on törkeesti pöllitty White & Fresh -blogin Irinalta ;D En kyllä usko, että hän pahakseen pistää, vaikka joku muukin sen pöllisi halutessaan ;)

Konetiskitabuja säilytän ammoin Ikeasta ostetussa lasipurnukassa. Se sopii tukevuutensa ja kierrekantensa ansiosta hyvin meidän talouteen, jossa kissat hyppivät pöydillä, halusi tai ei.



Tiskirättejäkään en enää tahtoisi huolia sellaisina peruswettexeinä... Tai huolisin kyllä, jos ne laittais väri- ja kuosivalikoimaa pikkuisen meikäläisen mieleen sopivammaksi. En vaan jaksaisi roikottaa esillä (ja juu, esillä sen on oltava) jotain sinisiä tai keltaisia perusrättejä, ja valkoiset taas ovat värinsä puolesta turhan epäkäytännöllisiä tällaiseen sotkutalouteen kuin meillä... Onneksi silläkin saralla alkaa valinnanvaraa pikkuhiljaa löytymään! Noita vaaleita kivoilla kuoseilla painettuja rättejä alkaa jo löytymään aika monestakin paikasta. Minusta sellainen on ihan kiva lahjaidea, vaikka aktiivikäytössä meillä suosinkin jotain tummemman väristä.


Ja arvatahan sen saattaa: meikä rupesi sitten näitä kuvia ottaessaan uudelleen "sisustamaan" tiskipöytäänsä ;) Heti huomaa outoja puutteita ja koloja kun kuvia ottaa, vaikka muuten on ollut ihan tyytyväinen nykytilanteeseenkin... Laitoimpa sitten tiskiharjan vanhaan Cocis-lasiin, jossa se on ollut aiemminkin. Eli kumpi parempi? Ensimmäinen vai jälkimmäinen "asetelma"??

32 kommenttia:

  1. Onpas hienosti esillä noi tiskiaineet :) Ja kyllä, tiskikoneen keksijä pitäisi ehdottomasti palkita!

    Tiskiharja on mun mielestä parempi roikkuvana :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jossu! Jätin tiskiharjan sitten roikkumaan lopulta. Parempi niin :)

      Poista
  2. Meillä kävi myös niin jännästi, et aiemmin kun tiskikonetta ei ollut, niin tiskiaine oli aina allaskaapissa.
    Nyt kun on kone, niin käsitiskiaine onkin esillä. Ei tosin siinä peruspullossa, vaan harmaassa pumppupullossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä yritin aikanaan pitää tiskiaineputelia allaskaapissa piilossa, mutta jotenkin se vaan aina eksyi takaisin tiskipöydälle ja siihen sitten jäi ;D Meillä tuppaa nää tiskiaineet, kuten myös muutkin siivousjutut olemaan aika liikkuvaista sorttia ;)

      Poista
  3. Kyllä oli luxusta saada tiskikone keittiöremontin yhteydessä! Jotenkin kummasti sitä osaa nyt arvostaa 15v. käsitiskaamisen jälkeen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, tiedän niin mistä puhut! Mäkin kerkesin käsin tiskailemaan yli 30 vuoden kunnioitettavaan ikään ennen ensimmäistä tiskikonettamme. Voi sitä onnenpäivää kun se taloon tuli... ;) Ja kyllä ne ajat ilman konetta on vieläkin niin hyvin muistissa, etten ole lakannut arvostamasta tiskaria.

      Poista
  4. ihana postaus. :) mulla on kanssa tiskikone, mutta silti täytyy välillä tiskata käsin ja on aina erittäin riemastuttavaa kun jostain löytää tiskaamiseen ja tiskipöydän puhtaana pitämiseen liittyviä tarvikkeita jotka näyttävät hyvältä. sulla on erittäin hyvin homma hanskassa sen puolesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Neela! Ihanaa että edes yksi nurkka tässä huushollissa on niinku hanskassa :D Tykkään kyllä itsekin :)

      Poista
  5. On kyllä kivan näköistä, kun tiskitarvikkeet on tuossa tarjottimella. :) Itseäni aavistuksen häiritsee tuo Cokis-lasi, joten pitäisin ehkä ekan kuvan tavalla tiskiharjaa. Eri asia olisi, jos tiskiharjalle olisi jokin "mageempi" ja simppelimpi astia.

    Ihanaa iltaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarjotin on hyvä, kiitti vaan ideasta ;D Ja tiskiharja saa nyt roikkua ja Cocis-lasi lähti takaisin kaappiin. Toisaalta hankin tiistaina Methodin Pink Grapefruit-puhdistussuihkeen, joskohan se vaikka tykkäis nöksöttää siinä tarjottimen vieressä sitten... ;)

      Poista
  6. Minäkään en kyllä pidä tiskaamisesta lainkaan! Onneksi pikaystäväni rentoutuu aina kun pääsee tiskaamaan, joten hän hoitaa meillä sen osa-aluen lähes aina. Enkä kyllä pistä pahakseni. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh! Sullahan on harvinaislaatuinen poikaystävä Sarafiina! Meillä ei P kyllä tykkää tiskaamisesta yhtään, hän taitaa inhota sitä vielä enemmän kuin mä ;)

      Poista
  7. Tiskaamisessa todella on jotain todella ärsyttävää. Onneks pesukone tosiaan hoitaa suurimman osan tästä hommasta. Itse en tykkää, että pitää tiskiharjaa esillä, joten olen pitänyt sitä piilossa kuivauskaapissa. Ennen se roukkui altaan yllä, kuten tuossa sinun ensimmäisessa asetelmassa.
    Tuo konetiskitablettien säilytysidea on tosi kiva :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jen! Saa kyllä olla iloinen tiskaristaan! Taas lomaviikollamme mökillä sain niin tarpeekseni käsin tiskaamisesta, ettei tosikaan...

      Poista
  8. Tiskaaminen... huippuhommaa ;D ehe-ehe... mut kyl se voittaa muutaman muun kotityön :). Minusta on tulossa jotenkin hurjaa vauhtia ihan siivoustykkääjä, ei töki tiskaaminenkaan enää niin pahasti kuin joskus. Tähän on auttanut varmaankin se, että jokaisella astialla on oma paikka kaapissa, joten järjestys on hyvin selkeä tekemiselle ja kaikki menee homman jälkeen piiloon astiakaappiin (tiskiharja, konetabletit ja pesuaine). Jes <3 Mutta juuh, mistä nuo ihanat tiskirätit on ne valk-mustat?

    Vastaus kyselyyn: roikkuva harja miusta on kivempi.
    Aurinkoista päivää Daralle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisitko sä tartuttaa muhunkin edes pikkuisen sitä siivoustykkääjän vikaa? ;D Ihanat tiskirätit sain Irinalta, täytyy kysyy siltä mistä ne on hommannut!

      Ihanaa päivää sullekin Soiliseni <3

      Poista
    2. Tiskirätit ostin viime keväänä Tigerista :D

      Poista
    3. Ja sieltä tuli vastaus nopeemmin kuin ehdin edes kysyä! Kiitos Irinaiseni <3

      Poista
    4. Minä en kestä: se tigeri, oishan tuo pitänyt arvata :D sinne on kyllä päästävä keinolla millä hyvänsä, vaikka kontaten.

      ÖÖöö.. Mitenkähän tuota tiskausinnokuutta (siis sellaista ajoittaista innokkuutta) tartuttaisi... tänään kun tiskasin niin ajattelin että annan kylvyn astioille :D ja kivaa oli, vähän sellaista tutkivaa ja luovaa otetta. Ihailin kippoja ja lautasia samalla kun pyörittelin niitä vaahdossa. Onneksi meillä on kyllä myös kone. Sit pyrin tekemään kotihommat nykyään silloin, kun en ole liian yliväsynyt, tai ainakin huilaan jos on järkkyväsy ja jotain pitää tehdä. Joskus taas kyllä teen ihan hirveällä vauhdilla ilman mitään ajatusta, ja tsempillä vaan hommelit ja sit amen-kiitos-se on tehty-pam- > blogeihin ;). Mut joskus kyllä mennään sotkuissakin, ...vinkki kai sekin :D

      Mukavaa iltaa <3

      Poista
  9. BUAH! EH ! Ja BÖH!

    T: Kävelevä tiskikone ;)

    VastaaPoista
  10. Tiskaaminen on niiiiiin tylsää :/ jep, thank goodness tiskikone on keksitty :) toisaalta, välillä tiskaaminen on kyllä ihan terapeuttistakin...

    Tosi kiva idea laittaa noi tiskitabletit purkkiin, mulla ne on tylsästi omassa pakkauksessaan kaapin uumenissa, kun pöytätilaa on niin naftisti. Sitten kun mulla on isompi köökki, niin pöllin sulta ton purkki-idean :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, pölli vapaasti vaan ;) En tosin itse ole keksinyt sitä, että konetiskitabuja voi säilyttää muuallakin kuin niiden omassa pakkauksessa. Muistaakseni monessakin blogissa oon törmännyt tuon idean laittaa ne johonkin kauniinpaan kulhoon/kippoon :) Eli pöllitty idea sekin ;D

      Poista
  11. Vastavierailulla! ;) Ihana blogi myös sinulla!
    Täälä ilmoittautuu yksi, joka ei omista tiskikonetta ja tiskaus on NIIN pakkopullaa. Suorastaan nautin laittaa astiat tiskikoneeseen vieraiden luona. Itse pidän tiskiharjaa ja -ainetta piilossa kaapissa. Tiskirätti on ainut mikä on esillä ja se on Magissonin rättitelineessä. Sanoisin myös että tiskiharja on paremman näköinen roikkumassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kun tulit vierailulle! Kiitos!

      Vitsit että mä ihailen ihmisiä, jotka tiskaa käsin ja onnistuu silti pitämään keittiönsä ihmismäisessä kondiksessa! Mä en tajuu mikä siinä on, mutta multa se ei vaan onnistunut juurikaan... Aina niitä astioita keräänty niin paljon, että sitten suunnilleen itketti kun oli pakko ruveta tiskaamaan... ;)

      Poista
  12. Mun blogissa on sulle haaste :)

    http://whiteandfresh.casablogit.fi/lue/2013/05/haaste-lempipaikka-kodissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tää onkin hyvä postausidea ensi viikolle :)

      Poista
  13. Haa, tää haaste vaatiikin jo enempi ajatustyötä! Kiitos siitä, tartun tähän kyllä, kunhan saan aivoni toimimaan vähän paremmin ;) Tää päivä mennyt lähinnä soffan pohjalla kipeenä maatessa...

    VastaaPoista
  14. juu onhan se työlästä tiskata.
    käytätkö kumikäsineitä kun tiskaat käsin

    VastaaPoista

Jätä viestiä käynnistäsi! Huomaa, että yli 6 päivää vanhoihin teksteihin on päällä kommenttien valvonta, jotta huomaan ne varmasti :)